Categories
Blog

Putovanje ili ipak spavanje za volanom: Kako Japanci koriste Rent A Car uslugu

2018. godine grupa vlasnika rent a car firmi iz Japana unajmila je agenciju za ispitivanje tržišta nakon što su primetili neke čudne osobine kod svojih mušterija.

Naime, vremenom su primetili da veliki broj mušterija vraća svoja vozila sa jedva pređenih kilometar.

Umesto da putuju od tačle A do tačke B, čak jedan od osam „vozača“ koristi svoj iznajmljeni automobil kako bi, malo odremao, nadoknadio posao ili čak povećao svoje jezičke veštine, kažu rezultati ove ankete.

Neobične navike pojavile su se nakon što je Orik Auto utvrdio da broj 230.000 registrovanih korisnika nije upravljao iznajmljenim vozilima.

Ostale kompanije za iznajmljivanje primetile su slične anomalije u evidenciji o kilometraži svojih kupaca i prišle su im u nadi da će zajedno otkriti šta je u pitanju.

Pa ako se ne voze, šta zapravo rade?

Times24, koji ima više od 1,2 miliona registrovanih korisnika, otkrio je da su neki klijenti spavali, radili ili čak koristili svoja iznajmljena vozila kao prostor za odlaganje ličnih stvari kada su im ormarići na poslu puni.

Jedan od ispitanika, radnik kompanije u svojim ranim 30-ima, rekao je: “Iznajmio sam automobil da jedem obrok koji sam kupio u radnji, jer nisam mogao da nađem nikog drugog da ruča sa mnom.

S lakoćom kojoj se automobili mogu rezervisati putem interneta, i njihovom cenom od samo 400 jena (2,95 funti) tokom pola sata, dostupnošću za prikupljanje sa više od 12.000 lokacija širom Japana – ova opcija se činila kao bolji izbor nego da jedem sam.’’

NTT Docomo, utvrdio je u istraživanju 2018. godine od 400 kupaca da svaki osmi nije unajmio automobile za vožnju, pri čemu je većina tih ispitanika koji nisu vozili, rekla da su ih koristili za spavanje ili za razgovor telefonom sa porodica, prijatelji i poslovni klijenti u miru.

Takodje, mnogi su koristili mir i tišinu da bi gledali televiziju ili vežbali svoje pevanje, čak i učili engleski jezik.

Automobil je za vožnju, krevet je za spavanje!

Mnoge firme za iznajmljivanje vozila ne odobravaju načine na koji ljudi koriste njihova vozila za bilo šta drugo osim za vožnju i podsećaju kupce na štetu životnoj sredini uzrokovanu ostavljanjem motora u pogonu za klimatizaciju ili grejanje dok dremaju ili pevaju u automobilu.

„Vozači bi trebali ugasiti motore kada ne voze, i preporučujemo našim kupcima da iznajmljuju vozila za putovanja, a ne u drugačije svrhe.“, rekao je zvaničnik Orika.  „Verujemo da je najbolje da se naši automobili koriste isključivo za vožnju.“

Šta je razlog ove čudne situacije?

Anegdotski dokazi sugeriraju da neki korisnici koriste nisku cenu i pogodnost usluge da bi dremkali dok vrše obilaske klijenatama ili kako bi izbegli šefove i druge kolege tokom pauze za ručak. Potreba za obnovljivim dnevnim dremanjem je jasna. Jedno istraživanje sprovedeno na fitnes trenerima u 28 zemalja otkrilo je da su japanski muškarci i žene spavali u proseku samo šest sati i 35 minuta u noći – 45 minuta manje od međunarodnog proseka. Zbog toga su od svih anketiranih nacija uskraćeni za spavanje, fenomen koji je delimično pripisan dugim radnim vremenom i dugim putovanjima.

Odvojena anketa proizvođača zdravstvenih proizvoda Fuji Rioki otkrila je da 92,6% Japanaca starijih od 20 godina kaže da ne spavaju dovoljno.