Categories
Blog

Japanska kultura -osnove koje treba znati

Pogledajte koje osnove japanske kulture treba da znate pre nego što posetite ovu zemlju.

Šta treba i ne treba raditi kao turista u Japanu?

Za početak, svi znamo da se japanska kultura dosta razlikuje od većine zapadnjačkih kultura. Kako bi izbegli da Vas tamo okarakterišu kao “glupog turistu” možete pratiti ove osnove i lakše se uklopiti.

1. Nemojte jesti ili pušiti dok hodate

Možda Vam se čini kao čudna stvar ali hodati i jesti u isto vreme u Japanu se smatra kao veoma uvredljivo, i zbog toga postoje posebni delovi u trznim centrima i širom Japana, gde možete sesti i pojesti svoj obrok. Takođe, pušenje se treba obavljati na jednom mestu, po mogućstvu pored kante za smeće ili u delu obeleženom upravo za to.

2.Štapići i njihova upotreba

Ovo je veoma opširna i zanimljiva tema o kojoj bi mogli da napišemo potpuno odvojen post. Ali evo par kratkih saveta kako da pravilno koristite svoje štapiće prilikom Vaše posete Japanu.

Nemojte zabadati štapiće u činiju uspravno, jer je to ritualni potez na svim japanskih sahranama, i u svim ostalim situacija je veoma uvredljivo, jer može da podseti na neki nemili događaj ili da donese lošu sreću.

Nemojte nikada dodavati hranu nekome drugom, svojim štapićima sa kojima ste već jeli. Smatra se da je to veoma nehigijenski, ali ako želite da delite hranu sa svojim saputnikom, onda hranu treba preneti na tanjirić koji služi upravo ovome i to krajevima Vaših štapića.

Nemojte trljati svoje štapiće jedan o drugi. Štapići za jednu upotrebu koji se odvajaju mogu imati trnje samo ukoliko su lošeg kvaliteta. Ako trljate svoje štapiće jedan o drugi dajete utisak da ste njima nezadovoljni.

3.Nemojte zaustavljati gejše za fotografisanje

Kako gejše nisu turisti već samo zaposleni na svojim radim mestima smatra se neprihvatljivim zadržavati ih na ulici radi fotografisanja. Ovo se smatra za jednu od najomrženijih situacija u Japanu, jer utiče na gejšine obaveze, a neke od njih čak može dovesti u veoma neprijatnu situaciju.

Ukoliko želite da pronađete još informacija pred svoj put u Japan, najbolja ideja je da se bacite na internet pretrage gde možete pronađi mnoštvo foruma, članaka i saveta kako da svoj put u Japana učinite nezaboravnim. Nemojte upasti u zamke reklame na google, i odmah kliktati na prvi rezultat pretrage. Posvetite svom istraživanju malo vremena i isplatiće se!