Categories
Blog

Fast & Furious i kako su prekršili zakon za vrijeme snimanja filma Tokyo Drift

Mnoge scene predstavljene u franšizi Fast & Furious ne zaziru od kršenja zakona, a potpuno isto se kaže i za tim ekipe The Fast and Furious: Tokyo Drift iz 2006. Film koji je režirao Justin Lin djelovao je kao sljedeći dio ove emisije, ali je zaista smješten između Fast and Furious 6 i Furious 7.

Mali sinopsis filma (SPOILER): Nakon svog automobila u rizičnoj cestovnoj utrci, adolescent Sean Boswell (Lucas Black) poslan je da boravi s ocem u Japanu kako bi spriječio značajne kazne. Njegov novi prijatelj djelovao je kao mentor, ali je također bio uključen u Takashi (Brian Tee), poznati “Drift King“, zajedno s tipom koji ima veze s Yakuzom. Takashi je odmah postao Seanov neprijatelj, motivirajući potonjeg da se utvrdi u gradu koji je nazvao domom.

Snimanje u Tokiu

Kad je Tokyo Drift bio u razvoju, Lin je želio snimati u Tokiju kako bi pronašao autentičan izgled i osjećaj grada. Još preciznije, menadžer je nišanio Shibuyu, jedno među mnogim najprometnijim mjestima u Tokiju. Ideja je bila imati sukcesiju sa nizom trkača koji su plutali po cijelom presjeku. Dobijanje filmske dozvole u Tokiju je teško, posebno kada je riječ o strancima. Lin je bio glasan oko ove istine, ali riskirao je i krenuo sa snimanjem bez prave dozvole. Odluka je dovela do hapšenja, ali je studio Universal Pictures bio spreman za te okolnosti.

FUN FACT: Da li ste znali da su većina vozila korišćena za snimanje ovog filma zapravo iznajmljena vozila upravo iz luksuznih japanskih rent a car-ova?

Poster filma The Fast and the Furious: Tokyo Drift

Studio je bio dobro svjestan problema pri dobivanju filmskih dozvola u Japanu; zapravo, većina filmova smještenih u gradu snima se na drugim mjestima i replicira se tako da izgledaju poput Tokija. Od filma o Jamesu Bondu iz 1967. godine, Živiš samo dva puta, propisi i zakoni postaju stroži. Praksa je frustrirajuća i skupa, tako da su filmovi postavljeni u Tokiju rijetko autentični. Neki su se režiseri potrudili da zauzmu lokaciju, kao što je slučaj sa Sofijom Kopolom koja je pregovarala o filmu Izgubljeni u prevodu iz 2003. godine. Lin je, međutim, trenutno bio pridošlica, tako da je prihvatio prijetnju. Tada je Universal unajmio ” a fall guy” koji bi ostao na mjestu ako bi se pojavio problem i odgovarao za njega. Ubrzo nakon pucnjave u Shibuyu, policija je izbacila tim iz regije. Kada je policija pokušala da uhapsi upravnika, muškarac koji je pao tvrdio je da je bio Lin i proveo je noć u zatvoru. Ovo je bio veliki rizik & pravo kockanje sa sudbinom, da li će njihov plan da ”fall guy” prihvati krivicu na sebe da li će upaliti, ali se isplatilo, kao i kladjenje na uglednim online kladionicama.

Shibuya – Zabranjena lokacija na kojoj je sniman film

Lin je uspio pronaći neke snimke, ali velika većina Shibuya sekvence nastala je pomoću određenih efekata. Što se tiče ostatka Tokio Drifta, Gotovo sav film snimljen je širom Kalifornije, posebno Los Angelesa. Lin je ostao bez problema i imao je zaista fantastičnu stručnost da se vrati još tri nastavka. Redatelj filma može biti na čelu njihove sljedeće dvije instalacije, F9, zajedno s neimenovanim desetim filmom u Brzoj sagi.